Основи здорового харчування / Для пацієнтів / Головна сторінка |
Скибка хліба щоденного є, була і залишиться однією із самих важливих проблем життя, джерелом страждань, іноді задоволення, а в руках лікаря - могутнім засобом лікування, а в руках несвідомих – причиною захворювань. І.П. Павлов (1904)
Сьогодні надзвичайно прикро усвідомлювати те, що лише незначна кількість пацієнтів із захворюваннями серця намагаються поліпшити стан свого здоров’я дотриманням елементарних правил здорового харчування. Незважаючи на неодноразові лікарські поради стосовно дієтичних обмежень, ми продовжуємо забруднювати наші судини холестериновими включеннями, отруювати власні нирки та печінку токсичними речовинами, виснажуючи їх, випробовуємо легені на витривалість під дією нікотину, а потім, ковтаючи жменями медикаменти, ще й нарікаємо на недосконалість медицини сьогодення. Рідко хто із пацієнтів серйозно замислюється над значенням правильного способу життя у профілактиці та лікуванні серцевих захворювань, ще рідше – прагне подолати недугу силами власного організму. А наслідок – лікарняне ліжко, тривога та неспокій. Згідно статистичних даних якість медичної допомоги обумовлює наше здоров’я лише на 10 %, спадковість – на 20 %, а спосіб життя - приблизно на 50 %. Саме це вказує, що обраний нами спосіб життя має суттєве значення у підтриманні доброго здоров’я. До найбільш вагомих факторів здорового способу життя належить харчування. Адже цілком зрозуміло, що саме із харчових продуктів організм отримує будівельний матеріал та енергію для реалізації всіх функцій. Якісний склад їжі безумовно і визначає стан органів та систем організму. Змінивши своє харчування, збагативши раціон цінними для організму речовинами, ви маєте реальну можливість покращити стан свого здоров’я, зменшити кількість медикаментозних препаратів, покращити якість життя та продовжити його тривалість.
Фізіологія травлення Їжа потрапляє у ротову порожнину, де підлягає механічній те ферментативній обробці. Слинні залози виділяють свій секрет у ротову порожнину. Із ферментів в слині знаходиться фермент птиалін, який розщеплює крохмаль. Окрім того, слина містить фермент лізоцим, якому притаманна бактеріоцидна дія. За добу у людини виділяється до 1,5 літра слини. Жування посилює слиновиділення, чим більше подрібнюється їжа тим більше йде виділення слини, тим краще перероблюється їжа. Саме тому, лікарі рекомендують добре пережовувати їжу, ретельно змочувати її слиною. Із ротової порожнини їжа через стравохід потрапляє у шлунок, який виконує ряд важливих функцій. У шлунку їжа подрібнюється, перетворюючись у хімус, обробляється шлунковим соком, основним компонентом якого є соляна кислота, і евакуюється в 12-палу кишку. У 12-палій кишці продукуються кишкові гормони і біологічно активні речовини, які впливають на процес травлення. Так, секретин – збуджує секрецію підшлункової залози і жовчі; холецистокінін – стимулює моторику жовчевого міхура, відкриває жовчевий протік і т.п. Тонкий кишківник людини має довжину близько 6 метрів, його залози виділяють понад 2-х літрів соку за добу. Саме тут відбуваються основні процеси пов’язані із засвоєнням їжі – порожнинне і мембранне травлення, а також всмоктування. У товстому кишківнику переважають процеси всмоктування та реадсорбції (зворотнє всмоктування). Кожний відділ шлунково-кишкового тракту виконує притаманну лише йому функцію. Відділи кишківника ізольовані один від одного спеціальними клапанами. Така ізоляція необхідна для підтримання необхідного середовища у кожному відділі Запиваючи їжу водою, ми зменшуємо концентрацію шлунково-кишкового соку, порушуємо процес переробки їжі та сприяємо пересуванню неперетравленої їжі у нижчі відділи шлунково-кишкового тракту. Час перебування їжі у кожному відділі також є специфічним. Так, у ротовій порожнині їжа знаходиться від декількох секунд до хвилин, у шлунку – від 2-до 6 годин, у тонкому кишківнику 4-5 годин, а в товстому – 12-18 годин. Поступлення їжі в організм вже через десятки хвилин призводить до активації і розмноженню бактерій, які населяють порожнину кишкового тракту і поверхню слизової кишківника. Нормальна мікрофлора кишківника виконує важливі функції в організмі людини, саме вона є джерелом важливих амінокислот, вітамінів. Для розвитку нормальної мікрофлори необхідне вживання свіжої рослинної їжі, яка забезпечує якісне середовище для росту та розмноження корисних бактерій. В основі розвитку дисбактеріозу (порушення співвідношення „корисної” та патогенної („шкідливої”) мікрофлори) лежить неправильне харчування, застосування антибіотиків, захворювання шлунково-кишкового тракту, стреси.
Основні правила здорового харчування: 1. Їжте лише при відчутті голоду, не переїдайте, підводьтеся із-за столу із легким відчуттям голоду. 2. Не споживайте їжу під час психоемоційних навантажень. 3. Останній прийом їжі повинен бути не менше як за 2 години до сну. 4. Добре пережовуйте їжу. 5. Пийте до їди за 10- 20 хвилин, їжу водою не запивайте, що забезпечить належну концентрацію шлунково-кишкового соку для адекватного її розщеплення. 6. Не поєднуйте в один прийом різноманіття страв. Пам’ятайте, багатокомпонентні страви погано засвоюються організмом. 7. Дотримуйтеся постів, що дасть змогу поєднати духовне очищення організму із фізичним. 8. Один день у тижні має бути розвантажувальним. 9. Перевагу надавайте у своєму раціоні наступним продуктам:
10. Обмежте вживання:
Ці продукти позбавлені цінних харчових речовин, таких як вітаміни, мінерали, харчові волокна. Окрім того, вони містять велику кількість насичених жирів, які здатні відкладатися на судинних стінках, обумовлюючи розвиток атеросклерозу. При смаженні та копченні утворюється велика кількість окисленого „шкідливого” жиру, який потрапляючи у кров’яне русло сприяє розвитку атеросклеротичних змін у стінках судин, зменшуючи їх просвіт, викликаючи недостатність кровопостачання органів та тканин.
Сіль і серце Надмір солі затримує воду в організмі, збільшує об’єм циркулюючої крові, викликає підвищення артеріального тиску та сприяє прогресуванню серцевої недостатності. Саме тому у рекомендаціях по лікуванню та профілактиці серцево-судинних захворювань неодноразово наголошується про необхідність обмеження солі, особливо пацієнтам із гіпертонічною хворобою та серцевою недостатністю. Окрім звичної кухонної солі є ряд продуктів, які містять „приховану” сіль. Зокрема, це - ковбаси, пиріжки, консерви, копченості, хліб, сир, маргарин, горішки, чіпси та багато інших продуктів, яких слід уникати при дотриманні дієтичних рекомендацій. Хочеться зазначити, що медикаментозне лікування артеріальної гіпертензії та серцевої недостатності спрямоване на зменшення рідини в організмі, саме тому використовуються сечогінні препарати (урегіт, гіпотіазид, верошпірон, фуросемід). Обмеження застосування солі в раціоні дозволить зменшити кількість медикаментів. Для покращення смакових якостей страв рекомендовано застосовувати морську капусту (ламінарію), яку можна придбати в аптеках у вигляді сухого порошку.
Цукор і серце Надлишковий цукор в організмі перетворюється у печінці в жирні кислоти, частина яких у вигляді тригліцеридів потрапляє в кров, підвищуючи у ній вміст жиру. Перевантаження цукром призводить до розвитку глибоких порушень обміну речовин, розвитку атеросклерозу та грізного захворювання – цукрового діабету. Слід зазначити, що ряд продуктів містять цукрові похідні, які також є небезпечними для здоров’я. Уважно читайте склад продуктів, які ви плануєте придбати. Альтернативою цукру є глюкоза, фруктоза, декстроза, лактоза, мальтоза, сорбітом, сахарин, ас партам, які також бажано обмежувати.
Жир і серце Kоли із їжею в організм поступає надмірна кількість холестерину, більше чим необхідно для організму, то він починає накопичуватися в організмі та відкладатися на стінках судин. Так починає розвиватися атеросклероз. У більшості досліджень показана чітка залежність між рівнем холестерину у крові і розвитком ішемічної хвороби серця. На сьогоднішній день чітко встановлено, що підвищений рівень холестерину у крові є фактором ризику розвитку великих судинних катастроф. Відкладення холестерину звужують просвіт судин, зменшують їх еластичність, сприяють у творенню судинних тромбів. За останні роки було чітко встановлено, що не стільки самий вміст холестерину, як його якісний склад має вирішальну роль у розвитку атеросклерозу. Холестерин переноситься в організмі разом із білковими частинами, які називаються ліпопротеїди. Існує два основних класа ліпопротеїдів – ліпопротеїди високої щільності (ЛВЩ) та ліпопротеїди низької щільності (ЛНЩ). Останні містять багато холестерину, мало білку і мають здатність легко проникати у стінку судини, накопичуватися, утворюючи там атероматозну бляшку. Саме ці жири є шкідливими і сприяють розвитку атеросклерозу. ЛВЩ складаються переважно із білка і містять мало холестерину. Вони відіграють позитивну роль в організмі і мають захисний вплив до розвитку атеросклерозу. ЛВЩ можуть захоплювати молекули холестерину із судинної стінки і транспортувати їх в печінку, де холестерин розщеплюється і в складі жовчі виводиться в кишківник. Ось чому велике значення лікарі надають співвідношенню різних класів ліпідів. Ви можете знизити рівень холестерину у крові надаючи перевагу в раціоні ненасиченим нерафінованим жирам та різко обмежити вживання жирних сортів м’яса, копчених та смажених страв. Вживання корисних видів жиру допомагає знизити ризик розвитку серцевих захворювань. Натуральні жири, які містяться в жирній морській рибі, оливковій олії, насіннях соняшника та гарбуза сприяють попередженню атеросклерозу. На ринку з’явилися концентровані добавки із риб’ячого жиру, які містять багато омега-3-жирні кислот. Використання їх в харчовому раціоні може мати додаткову користь. Отже, підсумуємо:
Алкоголь і серце Надмірне вживання алкоголю наносить організму велику шкоду – підвищується артеріальний тиск, відбувається токсичне пошкодження серцевих клітин, розвивається цироз печінки та рак. У помірних кількостях алкоголь може зменшувати ризик розвитку серцевих захворювань.
Орієнтовне розвантажувальне меню на кілька днів.
День перший Сніданок Зелений чай, фрукти через 20 хвилин зварена на воді гречана каша з додаванням 1ч.ложки збираних вершків, без солі чи салат з капусти та свіжої моркви, кріп, петрушка, 1 ч. ложка нерафінованої соняшникової олії Обід Трав’яний чай через 20 хвилин густий борщ чи суп без засмажки з додаванням часнику чи цибулі хліб із цільного зерна Вечеря Напар із сухофруктів через 20 хвилин салат із варених овочів, можна підсолити з додаванням оливкової чи нерафінованої соняшникової олії 1-2 ч. ложки
День другий Сніданок Склянка свіжого морквяного та яблучного соку у рівних пропорціях Через 30 хвилин Мюслі з додаванням нежирного кефіру чи несолодкого йогурту (наприклад, Наріне) Обід Зелений чай Через 20 хвилин Печене чи відварене м’ясо із великою кількістю салату із свіжих овочів, зелені Вечеря Трав’яний чай, фрукти
День третій Сніданок Зелений чай із фруктами Пшенична каша зварена на воді без додавання солі, 1 ч. ложка свіжого несоленого вершкового масла або салат із свіжих овочів, жовток домашнього вареного яйця Обід Свіжий сік Фруктовий салат із несолодким йогуртом Вечеря Трав’яний чай Через 20 хвилин Невелика порція салату Відварена квасоля, соя чи горох з додаванням нерафінованої олії Салат із свіжих овочів з великою кількістю зелені (кріп, петрушка)
День четвертий Сніданок Зелений чай із фруктами Обід Напар із сухофруктів через 20 хвилин Варена картопля, салат із свіжої капусти та моркви Вечеря Трав’яний чай Через 20 хвилин Салат із сирих овочів, відварена чи запечена риба
День п’ятий Сніданок Свіжий сік Салат із свіжих овочів Обід Зелений чай Через 20 хвилин Густий борщ чи суп із додаванням нежирної сметани 1 ч. ложка, часник, цибуля Вечеря Трав’яний чай Через 30 хвилин Домашній сир, несолодкий йогурт, зелень
Повний розвантажувальний день Пити свіжий сік, трав’яний чай, негазовану воду Споживати сирі овочі та фрукти
Пам’ятайте! Застосовувати перелічені рекомендації необхідно лише після попереднього узгодження з лікуючим лікарем. Ряд патологічних станів (виразкова хвороба, захворювання кишківника та інші), які можуть супроводжувати захворюваннях серця і судин, вимагають особливих підходів дієтотерапії.
|
Комплекс вправ для очей
для профілактики комп’ютерного
зорового синдрому
Наказ Міністерства охорони здоров’я України
та Міністерства освіти і науки України від 09.03.2004р. №121/185
Примiршiй перелiк вправ для зняття зорової втоми, що виконується вдома
1. Мiцно заплющити очi на 3-5 секунд, потiм розплющити їх на 3-5 секунд, повторити 6-8 разiв. Вправа знiмає втому, змiцнює м’язи повiк, сприяє полiпшенню кровопостачання, розслабленню м’язiв ока.
2. Швидко моргати протягом 1-2 хвилин. Вправа сприяє полiпшенню кровообiгу.
3. Дивитись у далину прямо перед собою 2-3 секунди. Поставити палець правої руки по середнiй лiнiї обличчя навпроти перенiсся на вiдстанi 25-30см вiд очей. Перевести погляд на кiнець пальця i дивитись на нього двома очима 3-5 секунд. Опустити руку. Повторити 10-12 разiв. Вправа знiмає втому акомодацiйного м’яза, полегшує зорову роботу на близькiй вiдстанi.
4. Закрити повiки. Проводити масаж їх з допомогою рухiв по колу пальцями протягом 1 хвилини. Вправа знiмає спазм м’язiв очей i полiпшує кровопостачання.
5. Поставити палець правої руки по середнiй лiнiї обличчя на вiдстанi 25-30см вiд очей. Дивитись двома очима на кiнець пальця 3-5 секунд. Закрити долонею лiвої руки лiве око на 3-5 секунд. Забрати долоню, дивитись двома очима на кiнець пальця 3-5 секунд. Потiм аналогiчна вправа виконується при фiксацiї пальця лiвої руки з прикриттям правого ока. Повторити 5-6 разiв. Вправа сприяє роботi обох очей.
6. Голова нерухома. Вiдвести напiвзiгнуту праву руку в бiк. Повiльно переміщувати палець справа налiво i злiва направо, стежити очима за пальцем. Повторити 10-12 разiв. Вправа змiцнює м’язи ока горизонтальної дiї i удосконалює їх координацiю.
7. Одночасно трьома пальцями лiвої руки легко натиснути на верхню повiку лiвого ока i трьома пальцями правої руки легко натиснути на верхню повiку правого ока. Через 1-2 секунди зняти пальцi з повiки. Повторити 3-4 рази. Вправа полiпшує циркуляцiю внутрішньоочної рідини.
8. Дивитись у далину перед собою 2-3 сек. Потiм перевести погляд на кiнчик носа на 3-5 сек. Повторити 6-8 разiв. Вправа розвиває здатнiсть утримувати погляд на близькiй вiдстанi.
9. Голова нерухома. Пiдняти напiвзiгнуту праву руку вгору. Повiльно перемiщувати палець згори вниз i стежити за ним очима.
Повторити 10-12 разiв. Вправа змiцнює м’язи очей вертикальної дiї i вдосконалює їх координацiю.
10. Голова нерухома. Витягнути напiвзiгнуту руку вперед i вправо. Виконати рукою на вiдстанi 40-50 см вiд ока повiльнi руки по колу за годинниковою стрiлкою і стежити при цьому очима за кiнцем пальця. Виконати цю вправу лiвою рукою, здiйснюючи рухи по колу проти годинникової стрiлки. Повторити 3-6 разiв. Вправа розвиває координацiю рухiв очей i сприяє змiцненню вестибулярного апарату.
11. Голова нерухома. Пiдняти очi вгору, опустити вниз. Повернути очi в правий бiк, потiм в лiвий. Повторити 6-8 разiв. Вправа удосконалює складнi руки очей.
12. Голова нерухома. Пiдняти очi вгору. Зробити ними рухи по колу за годинниковою стрiлкою, проти годинникової стрiлки. Повторити 3-6 разiв. Вправа сприяє розвитку складних рухiв очей i пiдвищує стiйкiсть вестибулярних реакцiй.
13. Голова нерухома. Пiдняти очi вгору, опустити вниз. Повернути очi вправо, потiм влiво. Повторити 6-8 разiв. Вправа розвиває здатнiсть очних м’язiв до статичної напруги.
14. Ноги поставити на ширину плечей. Голову опустити, подивитись на носок лiвої ноги (зафiксувати точку). Пiдняти голову, подивитись у правий верхнiй куток кiмнати. Опустити голову, подивитись на носок правої ноги. Пiдняти голову, подивитись у верхнiй лiвий куток кiмнати. Повторити 3-6 разiв. Вправа сприяє полiпшенню координацiї рухiв очей i голови.
15. Витягнути руки вперед на ширину плечей на рiвнi очей. Подивитись у правий верхнiй куток кiмнати. Перевести погляд на кiнцi пальцiв лiвої руки. Подивитись у верхнiй лiвий куток кiмнати. Перевести погляд на кiнцi пальців правої руки. Повторити 6-4 рази. Вправа розвиває складнi координацiйнi рухи очей.
16. Стати перед вiкном. На вiдстанi 25 см на рiвнi очей на вiкнi прикрiпити мiтку (дiаметр 2-3 мм). По черзi фiксувати то мiтку, то який-небудь об’єкт за вiкном, який мiститься на рiвнi мiтки на вiддалi не менше 1 м. Першi 3 днi вправу продовжувати 3 хвилини, потiм 3 днi — 5 хвилин i 7 хвилин кожний наступний день. Вправа розвиває здатнiсть оцiнювати вiдстань i координує роботу внутрiшнiх і зовнiшнiх м’язiв ока.
Примiтка. Вправи 1, 2, 4, 7, 8, 10, 12, 13 виконують сидячи, а вправи 3, 5, 6, 9, 11, 14, 15, 16 — стоячи. Якщо хворому призначено носити окуляри постiйно, то всi вправи, за винятком 4 i 7, виконують в окулярах.
Примiрний перелiк вправ для профiлактики зорової втоми i короткозоростi, що виконуються на уроках у школі
1. Відкинутись на бильце стiльця. Вдихнути. Нахилившись уперед до кришки парти, видихнути. Повторити 5-6 разiв.
2. Вiдкинутись на бильце стiльця, прикрити повiки, мiцно заплющити очi, вiдкрити повiки. Повторити 5-6 разiв.
3. Руки на пояс. Повернути голову вправо, подивитись на лiкоть правої руки, повернути голову влiво, подивитись на лiкоть лiвої руки, повернутись у вихiдне положення. Повторити 5-6 разiв.
4. Пiдняти очi догори, виконати ними рухи по колу за годинниковою стрiлкою, потiм зробити ними рухи по колу проти годинникової стрiлки. Повторити 5-6 разiв.
5. Руки витягти уперед, подивитись на кiнчики пальцiв, пiдняти руки вгору (вдихнути), стежити очима за руками, не пiднiмаючи голови, руки опустити (видих). Повторити 4-5 разiв.
6. Подивитись прямо перед собою на класну дошку 2-3 сек, перевести погляд на кiнчик носа на 3-5 сек. Повторити 6-8 разiв.
7. Закрити повiки. Протягом 30 сек проводити їх масаж кiнчиками вказiвних пальцiв.
Примiтка. Усi вправи виконуються сидячи. Фiзкультхвилинку проводить викладач.
Кір - вірусна хвороба що характеризується лихоманкою, млявістю, слабкістю, головним болем, висипом,
ураженням кон'юнктиви і нежиттю.
Джерелом інфекції є тільки хвора людина. Передача інфекції відбувається повітряно-краплинним шляхом. Особи, які не хворіли на кір і нещеплені проти неї, залишаються високо сприйнятливими до кору
протягом усього життя і можуть захворіти в будь-якому віці.
Імунітет після перенесеної природної корової інфекції стійкий. Повторні захворювання на кір зустрічаються рідко. Імунітет після щеплень більш короткочасний (через 10 років після щеплення лише у
36% вакцинованих зберігаються захисні титри антитіл).
Інкубаційний період триває 9-11 днів.
Початковий період характеризується підвищенням температури тіла до 38-39 ° С, розбитістю, загальним нездужанням, зниженням апетиту. Посилюється нежить, з'являється грубий "гавкаючий" кашель,
різко виражено почервоніння кон'юнктів. З'являється корева висипка у вигляді дрібних червоних плям, розташованих на слизовій оболонці м'якого та твердого піднебіння. Ці плями частіше
локалізуються на слизовій оболонці щік. Вони являють собою дрібні білясті, що злегка піднімаються над рівнем слизової оболонки цятки, оточені вузькою червонуватою облямівкою, і міцно сидять на
слизовій оболонці. За зовнішнім виглядом нагадують манну крупу або висівки. Наприкінці початкового періоду (3-4-й день) температура тіла знижується, потім з появою корової висипки знову
підвищується до більш високих цифр. Загальна інтоксикація й поразка дихальних шляхів підсилюються.
Через 3-4 дні елементи висипки бліднуть, на їх місці залишаються буруваті плями - пігментація, На місці висипу надалі спостерігається висівкоподібне лущення (на обличчі і тулубі). Характерний
виражений кон'юнктивіт, іноді з гнійним виділенням, склеює вії вранці. У деяких хворих відзначаються болі в животі, пронос.
Лікування кору
Хворих на кір лікують вдома. Госпіталізації підлягають хворі з ускладненим кором. Під час гарячкового періоду рекомендується постільний режим. Ліжко ставлять головним кінцем до вікна, щоб світло
не потрапляло в очі. Хворому дають велику кількість рідини, фруктових соків, вітаміни, при наполегливому сухому кашлі - відхаркувальні засоби. В очі закапують альбуцид 3-4 рази на день.
Надійним методом попередження кору є імунізація живою вакциною. Щеплення забезпечує захисний ефект протягом близько 15 років. Живу вакцину не призначають вагітним жінкам, хворим на туберкульоз,
лейкоз, лімфомою, а також ВІЛ-інфікованим. Перше щеплення проводять дітям у віці близько 1 року, друге щеплення роблять дітям у віці 15-18 міс.
Туберкульоз – інфекційне захворювання людини, тварин, риб, яке викликається бактерією туберкульозу
(паличкою Коха).
Туберкульоз не має "адреси”, "посади”, не має "паспорта”, не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для усіх.
Туберкульозом захворіти може кожен!
Як показали проведені дослідження, сьогодні має місце недостатня інформованість населення України з питань профілактики, лікування та боротьби з туберкульозом. Щоб зупинити та перемогти
туберкульоз усі мають зрозуміти, що без обізнаності населення про туберкульоз, боротьба з ним приречена на невдачу.
В Україні в 1995 р. зареєстрована епідемія туберкульозу, яка і донині невпинно прогресує. За роки епідемії показник захворюваності на туберкульоз збільшився в 1,7 рази, смертності – в 1,5 рази.
Кількість хворих на туберкульоз складає близько 1,4 % населення України. Україна по рівню смертності від туберкульозу займає перше місце в Європі.
Джерело інфекції – хвора людина (на відкриту бактеріальну форму туберкульозу), 55 видів тварин, 25 видів птахів, а також заражені продукти тваринного і рослинного
походження, грунт, органічні і неорганічні речовини, в яких живе, розмножується та зберігається збудник туберкульозу. Туберкульозна паличка вражає всі органи і системи людського організму.
Шляхи передачі. Найчастіше зараження туберкульозом відбувається повітряно-крапельним, повітряно- пиловим, рідше харчовим, контактно-побутовим шляхом. Бактерії
туберкульозу можуть виділятися під час кашлю з мокротинням, слиною, а також під час співу, розмови. Зараження може відбуватися під час безпосереднього контакту з хворим (під час поцілунків) і
опосередковано (через забруднені предмети вжитку – книги, рушники, посуд, продукти, особливо молочні). За добу хворий з легеневою формою туберкульозу виділяє 15-20 млн. бактерій туберкульозу.
Одна хвора людина може інфікувати за рік 10-15 осіб.
Збудник туберкульозу дуже стійкий до впливу навколишнього середовища: у грунті зберігається до 1-2 років, у вуличному пилу – до 10 діб, річковій воді – до 5 міс., в умовах кімнатної температури
(темному місці) залишається життєздатним протягом 4 міс., при розсіяному світлі – до 1,5 міс. Ультрафіолетове проміння вбиває його через 2-3 хв., кип’ятіння – протягом декількох
хвилин.
Джерело: http://zastupnik.at.ua/
Вправи для очей
Вправи виконуються сидячи в зручній позі, хребет прямий, очі відкриті, погляд – прямо, відвернувшись від комп'ютера.
Варіант І
1. Погляд спрямовувати вліво-вправо, вправо-прямо, вгору-прямо, додолу-прямо без затримки в кожному положенні. Повторити 5 разів і 5 разів у зворотному напрямі.
2. Закрити очі на рахунок «раз-два», відкрити очі і подивитися на кінчик носа на рахунок «три-чотири».
3. Кругові рухи очей: до 5 кругів вліво і вправ
Варіант ІІ
1.Швидко кліпати очима протягом 15с.
2. Заплющити очі. Не відкриваючи очей, начебто подивитися ліворуч на рахунок «раз-чотири», повернутисяу вихідне положення. Так само подивитися-праворуч-на-рахунок «п'ять-вісім» і повернутися у вихідне положення. Повторити 5 разів.
3. Спокійно посидіти із закритими очима, протягом 5 с
Комплекс вправ для зняття м'язового напруження
Варіант І
Вихідне положення — сидячи на стільці.
1. Витягнути і розчепірити пальці так, щоб відчути напруження. У такому положенні витримати протягом 5 с. Розслабити, а потім зігнути пальці. Повторити вправу 5 разів.
2. Повільно і плавно опустити підборіддя, залишатися у такому положенні 2-3 с і розслабитися.
3. Сидячи на стільці піднести руки якомога вище, потім плавно опустити іх додолу, розслабити. Вправу повторити 5 разів.
4. Переплести пальці рук і покласти їх за голову. Звести лопатки, і залишатися у якому положенні 5 с, а потім розслабитись. Повторити вправу 5 разів.
Варіант ІІ
Вихідне положення — сидячи на стільці.
1.Зробити кілька глибоких вдихів і видихів. Потягнутися на стільці, зігнувши руки на потилиці, відхиляючи голову назад і випростовуючи плечі. Повторити 5 разів.
2. Зробити нахили і повороти голови. Повторити 5 разів.
3.Зробити легкий самомасаж обличчя і кисті рук протягом З-5с.
Варіант ІІІ
Вихідне положення— стоячи, ноги разом, руки вниз.
1. Прямі руки розвести в боки долонями догори, зробити вдих.
2. Схрестити руки перед грудьми, міцно обхопити себе за плечі, повторити 5 разів.
З. Кругові рухи ліктями вперед протягом 5 с.
4. Те саме назад. Дихати рівномірно.
Вибираємо все необхідне до 1 вересня
Канцтовари
Гелеві ручки – не для першокласників. Першокласникам підійдуть звичайні, звичні ще за радянських часів тоненькі кулькові ручки. До цього часу нічого кращого для дитячих пальчиків не придумали. Гелеві ручки пишуть дуже легко, а до кулькових потрібно докладати невеликі зусилля. Це також корисно для майбутніх учнів.
До речі, звичайні кулькові ручки мають 6-8 граней, які сприяють тому, що ручка краще фіксується в руці дитини.
Олівці – як прості, так і кольорові – краще вибирати м’які. На відміну від ручок до твердих олівців потрібно докладати чимало зусиль, а слабкі дитячі руки з цим не справляються. Саме тому багато малюків не люблять малювати олівцями.
Зошити – з обкладинками нейтральних спокійних кольорів – голубі, зелені. Бажано без яскравих картинок, які потім будуть відволікати дитину.
Важливо: дуже білий папір в середині зошита погано впливає на зір дитини, так само як і жовтуватий або сірий. Лінійки та клітинки в зошиті повинні бути добре, але не дуже яскраво надруковані.
Постарайтеся, щоб кольори шкільних канцтоварів були якомога натуральними. Яскраво-рожевий, наприклад, буде дуже пістрявою плямою, яка буде відволікати увагу дитини.
Змінне взуття
Від 7 до 9 років нога ще росте
У дітей молодших класів нога ще продовжує рости: у хлопчиків – до 9 років, у дівчат – до 8. Крім довжини, збільшується ще й висота стопи в підйомі. Саме в цьому віці важливо не пропустити плоскостопість, тому у взутті обов’язково повинен бути супінатор або невеличкі підбори. Не давайте дитині в якості змінного взуття кросівки – вони підходять тільки для уроків фізкультури.
Які моделі купляти у цьому віці?
- з задниками, які добре фіксують ногу;
- з підошвою, яка добре згинається та неслизька;
- з широким носочком, так як вузький може викликати деформацію стопи та порушення кровообігу;
- обов’язково з натуральної шкіри.
Від 10 років та старше:
Ніяких шпильок та платформ!
У цьому віці дівчата часто приміряють високі підбори. Постійно ходити у такому взутті дуже шкідливо. Також шкідливо ходити у взутті зовсім без підборів – це призведе до плоскостопості.
У цьому віці для постійного носіння не підходять:
- туфлі та босоніжки на шпильці;
- взуття на масивній підошві;
- модні туфлі-балетки зовсім без підборів;
- кросівки – це все ж таки спортивне взуття.
Фізкультурна форма
Найкращий костюм – з бавовни з синтетикою. Найдемократичніша за ціною – спортивна форма з бавовни. Це натуральна тканина, вона не подразнює шкіру, в такому костюмі не жарко. Але після прання такий костюм швидко втрачає зовнішній вигляд: втрачає колір, деформується. До того ж бавовна не відводить піт від тіла, а всмоктує його. Результат – на уроці дитина буде бігати мокрою, з одягом, який прилипає до тіла.
Оптимальний варіант – костюм з мішаної тканини: 70-80% - бавовна, решта – еластичні синтетичні волокна. Такий матеріал не змінить форму, а до тіла відноситься бережливо.
Важливо: для фізкультури потрібні універсальні або бігові кросівки. Вони розраховані на стрибки і будуть утримувати стопу в правильному положенні.
Яскраві речі відволікають увагу
Психологія дитини така, що в портфель вона кладе не те, що їй в школі знадобиться, а скоріш за все те, чим можна здивувати однокласників. Забавні яскраві канцелярські речі будуть тільки відволікати дитину на уроці. Особливо це стосується початкової школи – першокласник швидко втомлюється, вся його увага переключається на різнокольорові пістряві точилки, резинки та інші цікаві штучки. Іноді, навіть у 6-7 класах учні ще небайдужі до таких речей. До того ж, чим довше дитині купляють дитячі «забавки» для навчання, тим повільніше вона дорослішає.
Правила здорового способу життя
Ці прості правила допоможуть Вам бути завжди у формі і зберегти своє здоров'я
1. Прагни рухатися якомога більше. Рух – це життя!
Частіше ходити пішки: ходьба активізує кровообіг.
Кілька разів за день потягуйтеся всім тілом, напружуючи м'язи спини і ніг.
А якщо у вас немає часу, то здійснюйте піші прогулянки.
2. Для хорошого фізичного стану необхідне правильне, глибоке і спокійне дихання. Старайся частіше провітрювати приміщення, в якому знаходитеся.
Бажано залишати кватирку відкритою на всю ніч: свіже повітря потрібне не лише Вашим легеням але і Вашій шкірі.
3. Приділяйте більше уваги поставі. Втома часто буває наслідком неправильної постави. Сутула спину приводить до того, що легені виявляються затиснутими, скорочується об'єм повітря під час вдиху. Від недоліку кисню м'язи втомлюються набагато швидше.
Звичка низько нахиляти голову до столу під час роботи створює додаткове навантаження на м'язи спини і приводить до головного болю.
4. Боремося з втомою! Сядьте зручніше на стілець, відкиньтеся назад, закрійте очі і розслабте тіло. Посидьте так декілька хвилин. Це допоможе відновити сили.
Якщо Ви повернулися втомленими додому, повернути сили допоможе наступний засіб: ляжте на килимок на підлозі або на жорсткий диван, закрийте очі і розслабте м'язи. Постарайся ні про що не думати і зосередити увагу на м'язах тіла. Уявіть, що вони отримали повний відпочинок. Через п'ять - шість хвилин можете встати.
5. Нормальний сон для людини - 7-8 годин. Якщо Ви спите менше, виникає хронічна втома, яка призводить до зниження настрою і працездатності.
6. Неправильне харчування також може привести до перевтоми. Прагнучи схуднути, багато хто піддає організм хронічному голодуванню. А він мстить "стомленням". Така "дієта" недопустима. Організм повинен отримувати всі необхідні елементи. Тому вибираючи дієту, порадься з лікарем або відносьтеся до цього питання розумно. Наприклад, обмежте кількість солодкого і мучного в Вашому щоденному раціоні. І пийте більше чистої води (не менше літра в день). Вживайте більше їжі, що містить клітковину і цілісні зерна, і менше – їжу, що містить цукор і приготовану з пшеничного борошна. Не забувайте про овочі і фрукти. Готуйте їжу на рослинній олії, зменшите вжиток тваринного жиру.
7. Поганий настрій підсилює втома. А втома буває причиною поганого настрою. Виходить замкнутий круг. Щоб не впадати в такий стан, старайся частіше слухати улюблену веселу музику - це кращі ліки від поганого настрою.
6. Дотримуйте режим дня. Лягайте і вставайте в один той самий час. Це найпростіша порада виглядати красивим, здоровим і відпочилим.
7. Будьте психологічно урівноважені. Не нервуйте, адже нервові клітини не відновлюються. Хоча, говорять, відновлюються, але дуже – дуже повільно. Отже знаходьте скрізь позитивні моменти.
8. Загартовуйте свій організм. Краще всього допомагає контрастний душ – тепла і прохолодна водичка. Не лише корисно, але і допомагає прокинутися.
9. І звичайно не паліть, не зловживайте алкоголем та іншими шкідливими звичками. Адже це основні чинники, які погіршують здоров'я.
8. І найголовніше... Старайтеся, щоб у Вашому житті було більше позитивних емоцій. Дивіться
простіше на проблеми і труднощі. Насолоджуйтеся життям!
Плавання в басейні
Позитивний вплив регулярних запливів у басейні на самопочуття та в цілому на організм людини відзначається багатьма фахівцями
Якщо ви давно мрієте навчитись плавати, покращити фігуру, зміцнити організм і водночас відпочити - почніть відвідувати басейн, адже недостатньо тільки мріяти, треба й діяти.
КОРИСТЬ ВІД ЗАНЯТЬ ПЛАВАННЯМ
Плавання - унікальний вид спорту, корисний як для дорослих, так і для дітей. Плавання дозволяє не тільки зміцнити здоров'я, а й покращити зовнішній вигляд. Воно позитивно впливає на основні показники фізичного розвитку людини: ріст, вагу, зміцнення серцево-судинної й нервової системи, розвиток дихального апарату та м'язової системи. Плавання також є прекрасним засобом профілактики та виправлення порушень постави, сколіозів, плоскостопості.
Психологами встановлено, що заняття плаванням розвивають такі риси особистості, як цілеспрямованість, наполегливість, самостійність, рішучість, сміливість, дисциплінованість, уміння співпрацювати в колективі. Саме тому плавання сприятливо впливає не тільки на фізичний розвиток людини, а й на формування її особистості.
Згідно з даними Американської асоціації водного фітнесу (USWFA), не тільки плавання, а й водні вправи мають низку переваг, а саме: сприяють підвищенню витривалості та гнучкості, оптимізують м'язовий баланс, роблять фігуру стрункою та граціозною, активізують кровообіг, застосовуються як реабілітаційна терапія при м'язових і суглобових травмах, служать прекрасним засобом зняття напруги, підвищують працездатність.
Якщо ви не вмієте плавати й добре триматись на воді, це не означає, що басейн - не для вас. По-перше, існують індивідуальні заняття з навчання плаванню, а по-друге, у деяких випадках це й не обов'язково.
ЯК ВИБРАТИ БАСЕЙН?
Найчастіше єдиною перешкодою, яка змушує охочих відвідувати басейн замислитись у вірності прийнятого рішення, є хлорована вода...
Вода в басейнах регулярно проходить спеціальний цикл очищення та знезаражування. Одним із видів такого знезаражування є хлорування води в басейнах, яке проводиться в обов'язковому порядку на вимогу санітарних служб. Вони встановлюють певні норми, які вимагають наявності у воді будь-якого басейну хлорки, що знезаражує воду. Це означає, що в будь-якому басейні хлорка є, навіть якщо його працівники стверджуватимуть інше. Проте її кількість може істотно відрізнятися залежно від застосованих систем очищення. Тому при виборі басейну слід вибирати не з-поміж басейнів без хлорки, а з-поміж басейнів із сучасною системою очищення.
Відрізнити басейн із сучасною системою очищення може кожний відвідувач. Для цього достатньо просто уважно оглянути сам басейн. Якщо стіни басейну покриті старенькою квадратною плиточкою, яка, до того ж, у деяких місцях ще й відпала, - зрозуміло, що тут про жодну ефективну систему очищення мова не йде. Якщо ж басейн вразив вас із першого погляду спеціальною прямокутною плиткою для басейнів, то тут, скоріш за все, точно є й нова система очищення.
У найбільш престижних басейнах міста знезаражування води проводиться іншими способами - морською водою, озонуванням, ультразвуком. Але, по-перше, таких басейнів дуже мало, по-друге, потрапити туди - задоволення досить дороге. Тому більшість непрофесійних плавців відвідують звичайні басейни зі звичайною хлорованою водою.
До речі, вміст хлору в басейні значно нижчий, ніж у звичайній водопровідній воді, якою ми користуємося щодня, а ризик заразитись у басейні так само реальний, як і можливість підчепити пару-трійку мікробів у громадському транспорті. Заразитись у самій воді практично неможливо, оскільки вода дезінфікується і, як сказано вище, хлорується. Зараження, як правило, відбувається при зіткненні з бортиками, стінами басейну, ходьбі босоніж у роздягальні тощо, тому для «перестраховки» достатньо звести до мінімуму контакти з цими об'єктами.
ЩО ТРЕБА БРАТИ ІЗ СОБОЮ В БАСЕЙН?
Для занять у басейні вам будуть потрібні спортивний купальник, шапочка, гумові тапки, рушник, гель для душу, мочалка, а за бажанням фен. Зараз у продажі з'явилася спеціальна косметика після басейну - спеціальні креми, шампуні, бальзами, що змивають хлорку та зволожують тіло. Якщо ви любите попірнати, спеціальні окуляри для плавання мають бути у вас неодмінно. І не забудьте про довідку для відвідування басейну від терапевта, без якої розпочинати заняття вам не дозволять.
МІЖ ІНШИМ...
Басейни бувають різних типів: великі (50-метрові доріжки) й маленькі (25-метрові й менше), відкриті (без даху над головою) й закриті, спортивні й оздоровчі (розрізняються температурою води).
Найкращим часом для відвідування басейну є період між 16 й 19-ю годинами. Зранку організм ще не зовсім прокинувся й не готовий до фізичних вправ і навантаження, а ввечері вже втомився й хоче відпочити. Заняття впродовж цього часу не принесуть відчутного результату, та й плавання може не доставити задоволення, а відповідно, і всі ваші зусилля будуть даремними.
По матеріалам: Освіта.ua
Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1:
Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1?
Від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів).
Як довго є заразним хворий на грип типу А/H1N1?
Інфекційний період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі типу А/H1N1 може бути протягом 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються - то до їх зникнення.
Як попередити зараження грипом типу А/H1N1?
Як запобігти розповсюдженню грипу в дитячих установах?
Що повинні знати батьки, щоб попередити зараження дітей грипом?
Що робити, якщо дитина захворіла на грип?
Які ознаки захворювання у дитини повинні примусити негайно звернутися за медичною допомогою?
Інформацію взято з Урядового порталу
Більше інформації - на сайті Міністерства охорони здоров'я України